RosGyn

RosGyn

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme

Hormonbehandling i overgangsalderen

Menopause eller klimakteriet er betegnelsen for overgangsalderen som er perioden omkring de sidste menstruationer. Denne vejledning omhandler kun den naturlige overgangsalder og ikke de symptomer der sker ved tidlig overgangsalder (tidligere end 40 år) eller hvis æggestokkene fjernes.

Hvornår og hvad sker der

I gennemsnit sker det for de fleste kvinder i alderen omkring fra 47-52 år. Ofte opstår der en periode med uregelmæssige menstruationer (perimenopausen) hvor der også kan opstå hedeture. Det skyldes at æggestokkene holder op med at danne kønshormoner (specielt østrogen) og menopauser er først etableret et år efter at blødningerne er ophørt.

De hyppigste symptomer er:

  • Uregelmæssige menstruationer er ofte et tegn på begyndende overgangsalder og kan være kraftige.
  • Hedeture ledsages ofte af varmefølelse, sveden og rødme i ansigt, på halsen, bryst og ryggen. Det er varierende hvor længe det varer men sker ofte om natten, som kan ødelægge din søvn
  • Humør og psyke påvirkes også af de hormonelle forandringer og kan fører til fysiske og psykiske ændringer i din krop og liv som det kan være svært at forlige sig med.
  • Slimhinderne i skeden bliver tyndere og mindre elastiske . Det kan give problemer ved samleje og give seksuelle problemer.
  • Knogleskørhed kan opstå specielt hvis du er ryger og undervægtig. Det skyldes at knoglemassen ikke bliver vedligeholdt af østrogenet. Det kan senere i livet føre til knoglebrud og det er væsentligt at tale med din læge om risikoen.
  • Mange oplever inkontinens som ofte kan afhjælpes med bækkenbundstræning.


Hvornår bør du undersøges?

Hvis du overvejer hormonbehandling pga. ovenstående gener bør du henvises, men også hvis der opstår uregelmæssige kraftige eller langvarige blødninger og du er over 45 år.

Hvad sker der?

Ved undersøgelsen får du foretaget en gynækologisk undersøgelse samt ultralydsskanning af livmoderen og æggestokke for at afklare om der kan være andre grunde til ændringer i dit blødningsmønster.

Hvis der ses forandringer i livmoderens slimhinde kan det blive nødvendigt at tage en celleprøve fra slimhinden i livmoderen. Du vil få tilbudt lokalbedøvelse, men undersøgelsen kan også laves uden lokalbedøvelse.

Behandling med hormon kontrolleres efter ca. 3 måneder og justeres efter behov.

Hormonbehandling i overgangsalderen

Formålet med behandlingen er at fjerne dine gener. Ved samleje problemer eller problemer med vandladning kan lokal behandling være en god ide. Det gives som stikpiller i skeden ofte to gange om ugen (Vagifem, Ovestin, Estring) og kan gives som eneste behandling. Der er ikke vist øget risiko for udvikling af brystkræft eller for blodprop så de kan tages så lang tid som du synes det hjælper på dine symptomer.

Ved mere udtalte gener gives ofte piller, plaster eller gel. Der gives den mindst mulige dosis som kan afhjælpe dine gener og bør ikke gives i mere end 5 år. Behandlingen er ikke svangerskabsforebyggende så du skal være opmærkning på at der er en meget lille risiko for graviditet.

Der er mulighed for både at fortsætte med menstruationer (sekvensbehandling, som giver en menstruationslignende blødning fx hver tredje måned) eller få en behandling uden menstruationer. Endelig har nogle kvinder også gavn af det mandlige hormon testosteron som specielt anvendes i USA.

Du kan ikke få hormoner hvis du tidligere har haft en blodprop eller brystkræft. Lokal østrogenbehandling i skeden, enten som stikpille eller ring kan godt anvendes.

Ud over at afhjælpe dine gener sænker hormonbehandling også risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, uden at øge risikoen for brystkræft eller andre kræftformer. Men hvis du er i tvivl så tal med din læge om dette og hvad det betyder for dig.

Bivirkninger:

  • Måske øget risiko for brystkræft
  • Livmoderkræft ved østrogen alene
  • Vækst af eksisterende fibromer i livmoderen
  • Pletblødninger
  • Brystspænding
  • Måske øget risiko for blodpropper i ben og lunger Hovedpine og vægtstigning i starten


Er hormon behandling noget for dig?

Du bør aftale behandling i samråd med din læge/gynækolog og aftale kontrol efter ca. 3 måneder for evt. at rette dosis.

Vær opmærksom på at andre forhold kan mildne din overgangsalder som motion og kost.

Motion styrker knogler og livskvalitet og har også en positiv effekt på din hormonbalance.

Læs mere på:
www.netdoktor.dk

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme
Algade 42, 1.
4000 Roskilde
Tlf. 46 36 15 85