RosGyn

RosGyn

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme

Medicinsk abort

Du behøver ingen henvisning og kan få tid samme dag.

Ved medicinsk abort er forløbet således

Dag 1:            Konsultation i klinikken, hvor der optages journal og aborten planlægges.

Dag 2 el. 3:   Aborten foregår hjemme. En af de første dage efter aborten bliver du ringet op.

Dag 14:         Kontrol i klinikken.

Forløbet i klinikken

Dag 1:

Der bliver optaget journal, og du skal underskrive en blanket, hvor du anmoder om abort.

Herefter vil du vil blive undersøgt med en gynækologisk undersøgelse og podet for chlamydia, hvis det ikke er gjort af din egen læge. Derudover foretages ultralydsscanning gennem skeden for at se, hvor langt du er henne i graviditeten.

Hvis man på ultralydsscanningen kan se, at du ikke er længere end 9 ugers graviditet (uge 8+6), sættes aborten i gang med en tablet (Mifegyne).  Aborten er nu i gang, og det frarådes derfor at fortryde efter at have taget Mifegyne, da medicinen kan medføre fosterskader. Graviditeten går i stå og går oftest til grunde i løbet af et par dage.

Du vil sædvanligvis kunne passe dine normale aktiviteter denne dag, men nogle får kvalme og lette smerter af medicinen, og enkelte begynder at bløde. Hvis du kaster op indenfor en time efter, at du har taget Mifegyne, skal du kontakte os og få en ny tablet.

Meget få kvinder kan ikke tåle at få Mifegyne eller Cytotec. Det gælder, hvis du lider af følgende sygdomme: Svær ikke-behandlings-kontrolleret astma, hvis du har arvelig porfyri, nyresvigt, binyresvigt, leversvigt eller koagulationsdefekter.

Viser ultralydsscanningen, at du er gravid over 8 uger, skal du have taget en blodprøve på sygehuset for at undersøge din blodtype.

Dag 2 eller 3:

Dagen efter eller to dage efter, at du har fået Mifegyne, skal du tage den udleverede medicin (Cytotec), som du selv lægger op i skeden eller komme i klinikken og få lagt dem op. Medicinen får livmoderen til at trække sig sammen og udstøde graviditeten.

Som regel begynder du at bløde få timer efter, at Cytotec er lagt op. Når du aborterer, vil du få en blødning, som ofte er kraftigere, end du er vant til ved en almindelig menstruation, hvor der også kan være klumper af størknet blod. Du vil også opleve kraftige menstruationslignende smerter.

Du skal kontakte os, hvis du f.eks. bløder flere store natbind igennem indenfor en time eller, hvis du ikke er begyndt at bløde 2-3 døgn efter, at du har oplagt Cytotec.

De fleste (95%) vil have aborteret 4-6 timer efter at have oplagt Cytotec i skeden, men i nogle tilfælde kan det tage længere tid.

Nogle er bekymrede for, om de vil kunne se fosteret ved en medicinsk abort. Fosteret vil på tidspunktet for en medicinsk abort være under 1 ½ cm langt og vil ikke kunne ses, da det vil blive udstødt sammen med det øvrige graviditetsvæv fra livmoderen.

Det er en god idé at have en voksen hos dig, når du aborterer, hvis du skulle få brug for hjælp. Du får medicin med hjem i en pose med 4 tabletter Cytotec på 0,2 mg hver.

Sådan gør du

  1. Spis morgenmad og tis af, inden du tager medicinen.
  2. Tag 2 tabletter Paracetamol på 500 mg og 2 tabletter Ibuprofen på 200 mg, begge dele kan fås i håndkøb.
  3. Læg dig i sengen og anbring de 4 tabletter Cytotec fra posen, som du har fået med hjem, så langt oppe i skeden, som du kan nå. Bliv herefter liggende i mindst 1 time, før du står op.

Du må kun tage håndkøbsmedicin: 2 tabletter à 500 mg Paracetamol, og/eller 2 tabletter à 200 mg Ibuprofen, som må gentages hver 6. time i døgnet for aborten.

Det er normalt at have menstruationslignede smerter de første dage efter aborten. Smerterne kan lindres med Paracetamol, 2 tabletter á 500 mg og/eller Ibuprofen, 2 tabletter á 200 mg, begge dele højst 4 gange i døgnet. Hvis du oplever behov for at tage smertestillende mere end et par dage efter aborten, skal du kontakte læge, ligeledes hvis blødningen ikke aftager.

Et par dage efter aborten vil vi ringe dig op for at høre, hvordan du har det.

Det er normalt at bløde lidt mere end en normal menstruation i ca. en uge efter aborten.

Derefter aftager blødningen. Du kan forvente at bløde i 2-3 uger med aftagende styrke. Så længe du bløder, er der en lille risiko for infektion. Derfor er det vigtig at bruge kondom i forbindelse med samleje, undgå karbad, svømmehal og brug af tamponer, indtil blødningen er stoppet.

Prævention efter aborten

Du kan forvente din næste menstruation 3-6 uger efter aborten. Hvis du skal starte på p-piller efter aborten, skal du starte samme dag, som du lægger Cytotec-tabletterne op i skeden. En spiral kan lægges op i slutningen af din næste menstruation.

Du kan normalt genoptage arbejde/skole samt almindelig fysisk aktivitet 1-2 dageefter aborten.

Du skal kontakte læge akut, hvis du oplever

  • Voldsom blødning i mere end et par timer
  • Får stærke smerter, som ikke lindres af håndkøbs smertestillende medicin
  • Får feber > 38 grader

Er du utryg, eller har du spørgsmål til forløbet, kan du kontakte os i dagtiden på nummeret, som du får udleveret. Hvis du har behov for akut hjælp om aftenen eller natten, skal du kontakte Region Sjællands lægevagt på tlf. 1818 (Lægevagten i Region Hovedstaden: tlf. 1818).

Dag 14:

Ca. 1 uge efter aborten er helt afsluttet, skal du komme til en afsluttende kontrol i klinikken. Det er vigtigt, at du møder, da man i enkelte tilfælde ser, at graviditeten ikke er helt udstødt. I så fald kan man blive nødt til at få lavet en udskrabning på sygehuset eller foretage yderligere en kontrol.

Det er normalt, at der kommer en reaktion efter aborten. Reaktionerne kan være forskellige fra lettelse til tristhed. Det er en god ide at tale med nogen om det.

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme
Algade 42, 1.
4000 Roskilde
Tlf. 46 36 15 85