RosGyn

RosGyn

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme

Hormonspiral

Der findes i dag flere typer af hormonspiraler (Kyleena, Mirena og Jaydess). De forebygger alle svangerskab men har samtidig en indflydelse på din blødning ved menstruation. Prismæssigt ligger de alle omkring 1200kr, dog kan Jaydess være lidt billigere på grund af mindre hormonindhold.

Hvordan virker hormonspiralen

Hormonspiralen afgiver hver dag en lille mængde hormon (levonorgestrel =gestagen= kvindeligt kønshormon). Hormonet får slimhinden i livmoderen til at skrumpe, og mange oplever derfor at blødningen bliver mindre eller helt holder op. Der vil dog ofte være pletblødninger i de første måneder og det kan ses op til seks måneder efter oplægning. Da spiralen ikke giver vægtøgning over 500 g, påvirker risiko for blodprop og har en gunstig indflydelse på endometriose kan den derfor tilbydes til kvinder med:

  1. Kraftige blødninger.
  2. Forhøjet blodtryk og kvinder der tidligere har haft blodpropper.
  3. Unge og kvinder der ikke har født, eller lige har født. Den har ingen indflydelse på amning.
  4. Kvinder med cyklisk hovedpine.
  5. Kvinder med endometriose.
  6. Kvinder med blodmangel.


Hvilke bivirkninger er der?

Du kan opleve pletblødninger i 3-6 måneder i starten samt evt. uren hud, hovedpine, humørsvingninger og brystspænding, men det forsvinder som regel efter nogle måneder.

Hvordan lægges spiralen op?

Vi vil helst lægge spiralen op inden for de første 4-8 dage efter 1. menstruationsdag, og gerne mens du har blødning. Hjemme bør du tage f.eks. Pamol 1 g og 400 mg Ipren inden du møder til oplægning af spiralen, som lægges op ved den gynækologiske undersøgelse. Du vil blive tilbudt anlæggelse af lokalbedøvelse i livmoderhalsen før oplægning af spiralen, hvis du ønsker det. Snorene på spiralen afklippes med en længde på 2-3 cm. Inden du går kontrollerer vi altid at spiralen ligger korrekt ved ultralydsskanning og du får en kontrol tid ca. 2 måneder efter mhp. kontrol af spiralen. Der er en lille risiko for perforation af livmoderen ved anlæggelse af spiral især efter tidligere kejsersnit.

Du kan selv kontrollere spiralen med en finger hvor du kan mærke de to tråde der hænger et stykke ned i skeden. Kan du ikke mærke trådende og kan din læge ikke se trådene, bør du have udført en ultralydsscanning af gynækologen. Hvis du efter oplægning af spiralen oplever:

  1. At spiralen er udstødt eller ikke sidder korrekt.
  2. At du evt er gravid.
  3. Får feber, smerter og ildelugtende udflåd.
  4. Får andre bivirkninger der ikke ophører bør du kontakte lægen.


Læs mere på:
Sundhed.dk - Hormonspiral

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme
Algade 42, 1.
4000 Roskilde
Tlf. 46 36 15 85