RosGyn

RosGyn

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme

Kønsvorter (Kondylomer)

Kort om Konkylomer

  • Kondylomer er en sexsygdom og skyldes humant papillomavirus (HPV)
  • Man kan smitte med HPV, selvom man ikke har nogen kønsvorter
  • Kondomer forebygger til en vis grad kønsvorter (der hvor kondomet dækker)
  • HPV vaccination beskytter dig mod udvikling af kondylomer
  • Behandling af kondylomer er ofte langvarig og inddeles i:
  • Hjemmebehandling (cremer der hæmmer vækst af vorten)Klinikbaserede behandlinger (fx frysebehandling og laser)

Symptomer

Kønsvorter er stilkede eller blomkålslignende vorter, som er placeret på området omkring de ydre kønsdele eller endetarmen. Kønsvorterne kan også findes i endetarmen, i urinrøret, skeden eller på livmoderhalsen.

Hvad skyldes Kondylomer

Tilstanden skyldes en infektion i huden med et virus som kaldes Humant papillomavirus (HPV). HPV stimulerer hudens overfladeceller til at dele sig, og dermed opstår vorter som fortykkelser i huden.

HPV overføres ved seksuel kontakt. Kønsvorter i endetarmen kan opstå efter analsex, men kan også opstå, uden at dette har været tilfældet.

Indvendige kondylomer ses ved gynækologisk undersøgelse eller ved anoskopi, som er en undersøgelse, hvor man fører et lille stift rør (skop) ind i endetarmen. Også celleprøve fra livmoderhalsen ("smear") kan påvise infektion med HPV.

Du kan forebygge det ved at bruge kondom ved samleje. Men virus smitter ved tæt hud-mod-hud kontakt, og kan derfor også smitte uden for kondomets beskyttelse

Behandling

Alle behandlinger giver bivirkninger i form af hudirritation og let sårdannelse. Hjælper en given behandling ikke, må der skiftes til en af de andre behandlinger. Uanset, hvilken behandling man vælger, vil der efter svind af kønsvorter være stor risiko for, at de kommer tilbage efter uger og måneder.

Lokal behandling:

Du kan pensle med Codyline og Wartec morgen og aften i 3 dage. Derefter skal man holdes pause i 4 dage, og så eventuelt gentage behandlingen. Podofyllin kan også påsmøres af lægen 1-2 gange ugentligt i op til 6 uger. Skal afvaskes i starten 1-9 timer efter påsmøring. Må ikke bruges til gravide.

Aldara påsmøres x 1 dagligt ved sengetid 3-5 gange ugentligt og afvaskes om morgenen, højest i 16 uger.. Præparatet kan svække kondomer og pessar, og seksuel kontakt anbefales ikke, mens cremen er på huden. Må ikke bruges til gravide

Anden behandling

Store kønsvorter og kønsvorter, som er vanskelige at behandle, kan lægen enten fryse (kryobehandling), klippe eller brænde væk.

Kirurgisk operation eller en laserbehandling i lokal eller hel bedøvelse kan blive nødvendig og denne behandling foretages på hospital. Disse metoder kan anvendes af gravide.

Kontrol og vaccination

HPV vaccination (Gardasil) beskytter imod Kondylomer, hvis du ikke har fået Kondylomer.

Partnerbehandling

Hvis din partner har Kondylomer skal din partner også behandles. Din nuværende partner behøver ikke at være dén, som har smittet dig, og selve smittebæreren behøver ikke at have haft synlige kønsvorter.

Læs mere på:
Sundhed.dk - Koensvorter-kondylomer

Lise Schleiss
Speciallæge i kvindesygdomme
Algade 42, 1.
4000 Roskilde
Tlf. 46 36 15 85